Śródziemnomorska porcja zdrowia
Patrząc na mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, możemy zaobserwować kilka faktów. Włosi czy Hiszpanie cieszą się dobrym zdrowiem, długim życiem, mają dużo energii i witalności, a wcale nie odmawiają sobie smacznego jedzenia. W głównej mierze zawdzięczają to sposobowi odżywiania, który opiera się na dwóch podstawowych zasadach - regularnym spożywaniu posiłków oraz dostarczaniu organizmowi zróżnicowanych składników odżywczych.
Komponowanie posiłków w diecie śródziemnomorskiej
W ciągu dnia powinieneś zjadać pięć posiłków - trzy większe i dwie przekąski, najlepiej w postaci owoców. Jadłospis diety śródziemnomorskiej składa się przede wszystkim z produktów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z rodziny omega-3, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Stąd komponując posiłki należy pamiętać o rybach, owocach morza, orzechach, a także oliwie z oliwek.
Na Twoim talerzu nie może zabraknąć także warzyw, owoców, jogurtów, serów oraz produktów zbożowych takich jak kasze, makarony i pieczywo pełnoziarniste. W kuchni śródziemnomorskiej królują pomidory, oliwki, awokado, brokuły, a także różnego rodzaju zioła. Mięso oraz inne białka i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego powinieneś traktować jako dodatek do warzyw, a nie jako podstawę każdego posiłku.
Do głównego posiłku powinieneś wypijać także lampkę czerwonego wina, która usprawni procesy trawienia.