Zalety parowaru
W parowarze przyrządzisz nie tylko warzywa. Doskonale nadaje się również do gotowania mięsa, ryb oraz owoców morza, a dzięki specjalnym nakładkom także jajek, ryżu, makaronu, kaszy, pierogów czy nawet klusek.
Największą korzyścią gotowania w tym urządzeniu jest możliwość przygotowywania potraw bez użycia margaryny, oleju czy innych tłuszczów. Dzięki temu kaloryczność potraw znacznie się obniża. Posiłki przygotowane na parze są lekkostrawne, świeże i smaczne, a poszczególne składniki nie tracą naturalnego koloru, konsystencji, zapachu, smaku, a przede wszystkim składników mineralnych i witamin.
Potrawy z parowaru
W diecie głównym założeniem jest gotowanie jak największej ilości posiłków w parowarze. Przede wszystkim dotyczy to obiadu oraz kolacji. W urządzeniu powinny być przygotowywane wszystkie składniki danej potrawy.
Gotując na parze możesz całkowicie zrezygnować z soli, na rzecz ziół i przypraw korzennych, a także tłuszczów. Zalecane jest jednak doprawienie dania np. oliwą z oliwek lub olejem lnianym, gdyż dostarczają one niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza z rodziny omega-3, które mają prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu.