W diecie 1000 kalorii istotne jest rozplanowanie dziennego dostarczania organizmowi jedzenia na pięć posiłków dostarczających ściśle określoną dawkę kalorii. Zgodnie z tą zasadą śniadanie powinno zawierać 200 kcal, obiad 350 kcal a kolacja 200 kcal.
Uzupełnienie bilansu kalorycznego stanowią dwie przekąski – II śniadanie oraz podwieczorek. Pierwsza z nich powinna mieć 150 kcal, druga nie więcej niż 100 kal. W ten sposób zadbasz o prawidłową przemianę materii. Nie możesz pomijać żadnego posiłku ani redukować ich liczby do trzech, ale większych. Przerwa między kolejnymi posiłkami powinna być nie dłuższa niż 3 godziny.
Ustal mniej więcej regularne pory jedzenia i nie próbuj w międzyczasie podjadać. Staraj się zjadać ostatni posiłek najpóźniej o godzinie 19.00. Pierwszy tydzień stosowania się restrykcyjnych zasad mogą pomóc schudnąć 1,5-2 kilogramów, co w przełożeniu na miesięczną kurację przekłada się na 6-8 kilogramowy spadek wagi. Po zakończeniu diety stopniowo zwiększaj liczbę kalorii – najpierw zastosuj dietę 1200 kcal a potem 1500 kcal.
Z codziennego menu należy wyeliminować potrawy tłuste, smażone, jedzenie typu fast food i z dużą zawartością cukrów prostych. Zamiast pełnotłustego mleka i jego przetworów, serów i twarogów, tłustych wędlin i mięsa stosujesz chude wersje, a produkty przetworzone zamieniasz na pełnoziarniste. Postaw na drób, który przygotowywać będziesz bez skórki oraz gotowane lub grillowane ryby.