Jak komponować posiłki w diecie 1000 kalorii

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 17-05-2012 r.

Masz więcej niż 5 kilogramów nadwagi i miesiąc do ważnego spotkania lub imprezy? Taki efekt przyniesie dieta oparta na bilansie energetycznym nie przekraczającym 1000 kalorii w ciągu dnia. Musisz liczyć się z wieloma wyrzeczeniami i nie zapominać o regularnej aktywności fizycznej.

W diecie 1000 kalorii istotne jest rozplanowanie dziennego dostarczania organizmowi jedzenia na pięć posiłków dostarczających ściśle określoną dawkę kalorii. Zgodnie z tą zasadą śniadanie powinno zawierać 200 kcal, obiad 350 kcal a kolacja 200 kcal.

Uzupełnienie bilansu kalorycznego stanowią dwie przekąski – II śniadanie oraz podwieczorek. Pierwsza z nich powinna mieć 150 kcal, druga nie więcej niż 100 kal. W ten sposób zadbasz o prawidłową przemianę materii. Nie możesz pomijać żadnego posiłku ani redukować ich liczby do trzech, ale większych. Przerwa między kolejnymi posiłkami powinna być nie dłuższa niż 3 godziny.

Ustal mniej więcej regularne pory jedzenia i nie próbuj w międzyczasie podjadać. Staraj się zjadać ostatni posiłek najpóźniej o godzinie 19.00. Pierwszy tydzień stosowania się restrykcyjnych zasad mogą pomóc schudnąć 1,5-2 kilogramów, co w przełożeniu na miesięczną kurację przekłada się na 6-8 kilogramowy spadek wagi. Po zakończeniu diety stopniowo zwiększaj liczbę kalorii – najpierw zastosuj dietę 1200 kcal a potem 1500 kcal.

Z codziennego menu należy wyeliminować potrawy tłuste, smażone, jedzenie typu fast food i z dużą zawartością cukrów prostych. Zamiast pełnotłustego mleka i jego przetworów, serów i twarogów, tłustych wędlin i mięsa stosujesz chude wersje, a produkty przetworzone zamieniasz na pełnoziarniste. Postaw na drób, który przygotowywać będziesz bez skórki oraz gotowane lub grillowane ryby.

 

Ogranicz owoce – zawierają duże cukru, a dodaj mnóstwo warzyw zawierających błonnik pokarmowy, który uchroni Cię przed napadami głodu. Pij przynajmniej 1,5 litra napojów, w tym wodę niegazowaną z cytryną lub pietruszką. Do warzyw dodawaj produkty zbożowe - pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, razowy makaron, otręby i kasze.

Jako przekąska może posłużyć 100 gram serka wiejskiego, 200 gram ananasa lub fasolki szparagowej, kromka chleba posmarowana łyżeczką masła i obłożona pomidorem lub kromka chleba chrupkiego z 2 łyżeczkami chudego twarogu i pomidorem, mały banan, talerz zupy ogórkowej lub filiżanka zupy pomidorowej z ryżem, 6 plasterków polędwicy drobiowej, dwa jabłka lub 100 gram serka homogenizowanego i 100 gram truskawek. Te propozycje zawierają około 100 kcal.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29636 )
Array ( [docId] => 29636 )