Pomidor, zwłaszcza w okresie letnim, jest warzywem często goszczącym na naszych talerzach. W sałatce, sosie czy zupie. W postaci ketchupu, przecieru lub soku. Zawiera również bardzo mało kalorii, co wykorzystano tworząc dietę pomidorową.
Zalety pomidora
Pomidor jest warzywem stanowiącym cenne źródło witamin i składników odżywczych. To bardzo dobre źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy K. Jedząc pomidora dostarczasz organizmowi potas, wapń, żelazo i magnes, a także uzupełniasz swoją dietę w likopen, utleniacz, zmniejszający ryzyko zachorowania na raka prostaty lub szyjki macicy.
Przy całym bogactwie korzystnie wpływających na Twój organizm składników, to czerwone warzywo dostarcza niewiele kalorii. W 100 g pomidora znajduje się 20 kcal oraz 1 gram błonnika pokarmowego. Warzywa te ponadto bogate są w produkty balastowe, np. błonnik, który wspomaga odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu.
Posiłki w diecie pomidorowej
Podstawową zasadą diety pomidorowej jest dodawanie do każdego posiłku
pomidora. Pamiętaj, aby przez cały okres stosowania tej diety wypijać
minimum 2 litry płynów. Przede wszystkim powinna to być woda mineralna.
Ponadto możesz pić świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe, zieloną
herbatę i herbatki owocowe. Jednak nie możesz ich słodzić. Pomidora
możesz jeść na surowo, w postaci duszonej, zapiekanej, grillowanej,
nadziewanej lub smażonej na małej ilości oleju. Dodawaj go także do zup,
sosów, soków lub koktajli mleczno-warzywnych.
Przykładowo na śniadanie zjedz serek wiejski z pokrojonym pomidorem i szczypiorkiem oraz kromką pieczywa razowego. Na obiad przygotuj spaghetti z sosem bolognese, a na kolację faszerowane pomidory. Pomiędzy posiłkami wypij koktajl maślankowo-pomidorowy lub zjedz 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowanego twarożkiem i obłożonego pomidorem, zieloną sałatą i posypane bazylią.
Dieta pomidorowa trwa dziesięć dni i pozwala schudnąć nawet 2 kilogramy. Można ją stosować raz w miesiącu. Dzienny bilans kaloryczny nie przekracza 1000 kcal.