Okresowe głodówki pozwalają oczyścić organizm z toksyn, a prowadzone przez dłuższy okres czasu pomagają pozbyć się wielu dolegliwości, a nawet schorzeń, z którymi się borykamy. Jednak, aby przyniosły pożądany efekt należy przestrzegać kilku zasad.
Przed głodówką
Decyzja o podjęciu głodówki powinna być przemyślana. Musisz wstępnie określić, ile czasu jesteś gotowy na nią poświęcić. Możesz zdecydować się na głodówki krótkotrwałe 1, 3 lub 7-dniowe lub długotrwałe od 1-7 tygodni.
Niezależnie od długości postu, musisz przygotować się do jego przeprowadzenia. Na kilka dni przed głodówką zrezygnuj z mięsa i potraw smażonych. Stopniowo ograniczaj również pozostałe potrawy. Na trzy dni przed postem Twoje menu powinno składać się jedynie z owoców, warzyw, świeżych soków oraz wody.
W wieczór przed jego rozpoczęciem zastosuj gorzką sól lub lewatywę. Po przebudzeniu w dniu rozpoczęcia głodowania powtórz czynność z dnia poprzedniego.
W czasie głodówki
Przez okres trwania głodówki nie możesz nic jeść ani pić poza
niegazowaną lub przegotowaną wodą. W przypadku bardzo złego samopoczucia
lub napadu głodu możesz dodać do niej odrobinę soku z cytryny. Sygnałem
do zakończenia głodówki, po jej dłuższymi stosowaniu, jest głód,
którego nie możesz pomylić z apetytem.
Najważniejszy moment- wychodzenie z głodówki
Wychodzenie z głodówki to najważniejszy i najtrudniejszy etap tego
procesu. Choć możesz zacząć jeść, nie wolno Ci od razu przejść do normalnego sposobu odżywiania. Wówczas nie tylko zaprzepaścisz całą
głodówkę, ale przede wszystkim zaryzykujesz wywołaniem wielu przykrych
dolegliwości.
Pierwszego dnia po głodówce pij jedynie soki, np.
marchwiowy z wodą w proporcji 50:50. Drugiego dnia rozcieńczamy sok,
dolewając do 2/3 szklanki soku 1/3 szklanki wody. Dopiero w ten dzień
możesz zjeść owoc, np. jabłko. Trzeciego dnia możesz pić już soki bez
wody i zjeść owoc. Dodatkowo wprowadzasz do menu małe porcje warzyw. W
kolejnych dwóch dniach dodajesz do jadłospisu gotowane i duszone
warzywa. W szóstym i siódmym dniu wychodzenia z głodówki na Twoim
talerzu może pojawić się kasza. Dopiero po tygodniu możesz jeść nabiał i
mięso.
Nawet poprawnie przeprowadzona głodówka nie będzie efektywna, jeśli na stałe nie zmienisz sposobu swojego odżywiania.