Jak przeprowadzić głodówkę

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 21-06-2012 r.

Okresowe głodówki pozwalają oczyścić organizm z toksyn, a prowadzone przez dłuższy okres czasu pomagają pozbyć się wielu dolegliwości, a nawet schorzeń, z którymi się borykamy. Jednak, aby przyniosły pożądany efekt należy przestrzegać kilku zasad.

Przed głodówką

Decyzja o podjęciu głodówki powinna być przemyślana. Musisz wstępnie określić, ile czasu jesteś gotowy na nią poświęcić. Możesz zdecydować się na głodówki krótkotrwałe 1, 3 lub 7-dniowe lub długotrwałe od 1-7 tygodni.

Niezależnie od długości postu, musisz przygotować się do jego przeprowadzenia. Na kilka dni przed głodówką zrezygnuj z mięsa i potraw smażonych. Stopniowo ograniczaj również pozostałe potrawy. Na trzy dni przed postem Twoje menu powinno składać się jedynie z owoców, warzyw, świeżych soków oraz wody.

W wieczór przed jego rozpoczęciem zastosuj gorzką sól lub lewatywę. Po przebudzeniu w dniu rozpoczęcia głodowania powtórz czynność z dnia poprzedniego.

W czasie głodówki

Przez okres trwania głodówki nie możesz nic jeść ani pić poza niegazowaną lub przegotowaną wodą. W przypadku bardzo złego samopoczucia lub napadu głodu możesz dodać do niej odrobinę soku z cytryny. Sygnałem do zakończenia głodówki, po jej dłuższymi stosowaniu, jest głód, którego nie możesz pomylić z apetytem.

Najważniejszy moment- wychodzenie z głodówki

Wychodzenie z głodówki to najważniejszy i najtrudniejszy etap tego procesu. Choć możesz zacząć jeść, nie wolno Ci od razu przejść do normalnego sposobu odżywiania. Wówczas nie tylko zaprzepaścisz całą głodówkę, ale przede wszystkim zaryzykujesz wywołaniem wielu przykrych dolegliwości.

Pierwszego dnia po głodówce pij jedynie soki, np. marchwiowy z wodą w proporcji 50:50. Drugiego dnia rozcieńczamy sok, dolewając do 2/3 szklanki soku 1/3 szklanki wody. Dopiero w ten dzień możesz zjeść owoc, np. jabłko. Trzeciego dnia możesz pić już soki bez wody i zjeść owoc. Dodatkowo wprowadzasz do menu małe porcje warzyw. W kolejnych dwóch dniach dodajesz do jadłospisu gotowane i duszone warzywa. W szóstym i siódmym dniu wychodzenia z głodówki na Twoim talerzu może pojawić się kasza. Dopiero po tygodniu możesz jeść nabiał i mięso.

Nawet poprawnie przeprowadzona głodówka nie będzie efektywna, jeśli na stałe nie zmienisz sposobu swojego odżywiania.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28339 )
Array ( [docId] => 28339 )