Jak przygotować masło klarowane - ghee

Kategoria: Diety
Autor: Błachnio Patrycja
Data: 29-06-2012 r.

Metodę klarowania masła wynaleziono w Indiach ponad 4 tysiące lat temu. Masło ghee jest uznawane za najdoskonalszy tłuszcz na świecie. Nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, jest bogate w antyoksydanty, wzmacnia system odpornościowy. Można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy, gdyż nie zawiera substancji powodujących jełczenie.

Jakie masło wybrać : 

Należy wybrać twarde, niesolone masło, bez żadnych dodatków, z zawartością tłuszczu mlecznego minimum 82%. Z 2 kostek masła po sklarowaniu wychodzi około 1 szklanki masła ghee, i ponad pół szklanki piany, którą najlepiej wyrzucić.

Przygotowanie :

Kostki masła wrzucamy do garnka o grubszym dnie. Rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu. Gdy masło się rozpuści, zmniejszamy gaz (gotowane na zbyt dużym ogniu ciemnieje i wydziela nieprzyjemny zapach). Zbieramy łyżką wytwarzającą się na powierzchni pianę, Az do momentu kiedy przestanie się wytwarzać. Odpady które nie wypłyną na wierzch, opadną na dno i zostaną później odcedzone. Masło powinno mieć bursztynową barwę i lekko orzechowy aromat. Po zebraniu ostatniej porcji piany masło odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Następnie przecedzamy je przez gazę do szklanego pojemnika. Odstawiamy sklarowane masło do lekkiego stwardnienia.

 

 

Przechowywanie : 

Przykryte masło przechowujemy w naczyniu do którego je odcedzaliśmy, najlepiej w kuchennej szafce. Większą ilość masła można podzielić na porcje i przechowywać w lodówce. Masło ma bardzo długi okres przydatności do spożycia.

Zastosowanie :

Wspaniale nadaje się do gotowania i smażenia. Rozgrzane do wysokiej temperatury nie przypala się, nie wsiąka w potrawy jak inne tłuszcze, jest bardzo wydajny. Dodawany do wypieków, sprawi, że będą one delikatniejsze i bardziej puszyste. Tak przyrządzone masło używamy także do duszenia warzyw oraz jako dodatek smakowy do potraw. Można go używać także do kanapek, gdyż ma bardzo delikatny smak.

 

 

Błachnio Patrycja

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28341 )
Array ( [docId] => 28341 )