Jak wygląda dieta letnia

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 19-04-2012 r.

Latem, kiedy dni są ciepłe i słoneczne, a nasz strój odkrywa więcej ciała niż zwykle, zwiększa się nasz poziom mobilizacji do walki z niedoskonałościami. Dbaniu o szczupłą sylwetkę sprzyja obfitość świeżysz warzyw i owoców, które stanowią podstawowy składnik letniej diety.

W okresie letnim dni są dłuższe, dzięki czemu mamy więcej możliwości korzystania ze światła słonecznego i łatwiej jest nam zachować dobre samopoczucie. Wysokie temperatury sprawiają, że nie odczuwamy zapotrzebowania na tłuste i ciepłe posiłki typu bigos czy ciężkie zupy. Rzadziej też sięgamy po czekoladę, chipsy czy inne słodycze zastępując je sorbetami czy owocami.

Na naszych talerzach chętniej pojawiają się potrawy lekkostrawne typu sałatki, chłodniki, koktajle czy też kanapki obłożone zieleniną. Łatwiej jest nam również wybierać produkty niskokaloryczne, gdyż w sklepach i na straganach królują świeże i pachnące warzywa oraz owoce, które oprócz małej zawartości kalorii, są smaczne i dostarczają mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Ponadto zawarty w nich błonnik pokarmowy na długo pozostawia uczucie sytości, a także pozwala oczyścić organizm z toksyn.

W trakcie stosowania diety letniej przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Codziennie powinnaś pić 8 szklanek napojów, najlepiej w postaci wody mineralnej, która pomoże Ci ugasić pragnienie i dostarczy organizmowi wiele niezbędnych minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla orzeźwienia możesz dodać do niej plasterki cytryny lub pomarańczy. Aby ugasić pragnienie na dłuższy czas należy wypić szklankę gorącej herbatki ziołowej lub owocowej.

 

Ogranicz picie kawy oraz mocnej czarnej herbaty, gdyż sprzyjają one zatrzymaniu wody w organizmie, wypłukiwaniu potasu i magnezu oraz tworzeniu się obrzęków. Jedz 5 małych posiłków dziennie o łącznej ilości kalorii nie przekraczającej 1000 kcal. Wybieraj przede wszystkim surowe lub gotowane na parze warzywa oraz świeże owoce. Uzupełnij je produktami zbożowymi z pełnego ziarna, kiełkami, pestkami słonecznika i dyni, chudym białym mięsem oraz rybami. Sięgaj po nabiał o niskiej zawartości tłuszczu oraz rośliny strączkowe. Dania doprawiaj ziołami lub oliwą z oliwek.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29575 )
Array ( [docId] => 29575 )