W okresie letnim dni są dłuższe, dzięki czemu mamy więcej możliwości korzystania ze światła słonecznego i łatwiej jest nam zachować dobre samopoczucie. Wysokie temperatury sprawiają, że nie odczuwamy zapotrzebowania na tłuste i ciepłe posiłki typu bigos czy ciężkie zupy. Rzadziej też sięgamy po czekoladę, chipsy czy inne słodycze zastępując je sorbetami czy owocami.
Na naszych talerzach chętniej pojawiają się potrawy lekkostrawne typu sałatki, chłodniki, koktajle czy też kanapki obłożone zieleniną. Łatwiej jest nam również wybierać produkty niskokaloryczne, gdyż w sklepach i na straganach królują świeże i pachnące warzywa oraz owoce, które oprócz małej zawartości kalorii, są smaczne i dostarczają mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Ponadto zawarty w nich błonnik pokarmowy na długo pozostawia uczucie sytości, a także pozwala oczyścić organizm z toksyn.
W trakcie stosowania diety letniej przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Codziennie powinnaś pić 8 szklanek napojów, najlepiej w postaci wody mineralnej, która pomoże Ci ugasić pragnienie i dostarczy organizmowi wiele niezbędnych minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla orzeźwienia możesz dodać do niej plasterki cytryny lub pomarańczy. Aby ugasić pragnienie na dłuższy czas należy wypić szklankę gorącej herbatki ziołowej lub owocowej.