Bunt woreczka żółciowego
Woreczek żółciowy, zamiennie nazywany pęcherzykiem żółciowym, stanowi magazyn dla żółci do momentu aż układ pokarmowy zacznie trawić zjedzony przez Ciebie posiłek. Kiedy dochodzi do zaburzeń w procesach metabolicznych w woreczku lub w przewodach żółciowych, powstają złogi wapnia lub cholesterolu, dochodzi do ataku kolki, pojawia się niestrawność, zgaga oraz długotrwałe odbijanie. W najgorszym przypadku kłopoty z przemianą materii mogą przerodzić się w kamicę żółciową, czyli kamienie.
Chorobom woreczka sprzyja nadwaga, jedzenie produktów o dużej zawartości węglowodanów lub tłuszczów oraz problemy z gospodarką hormonalną. Choroba może być również dziedziczona.
Dieta przy problemach z woreczkiem żółciowym
Dieta przy kłopotach z woreczkiem żółciowym powinna być niskokaloryczna i niskobłonnikowa. Ważne jest, aby posiłki były zjadane o stałych porach i były staranie przeżuwane. Nie wolno pomijać śniadania, ani też robić zbyt długich przerw między posiłkami.
Podstawą jadłospisu stanowią gotowane, zwłaszcza na parze, warzywa i owoce. Poza tym wskazane są płatki owsiane, otręby, suchary, miód, pieczywo razowe, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, drób, chude mięso - cielęcina, wołowina, ryby – pstrąg, tuńczyk, sola. Dolegliwości złagodzą dodane do potraw goździki, ziele angielskie, kminek, anyż, koper włoski, cynamon lub liście laurowe. Z tłuszczów należy wybierać olej lniany, słonecznikowy oraz oliwę z oliwek. Wypicie łyżeczki któregoś z olejów przed posiłkiem zmniejszy wydzielanie żółci. Pomocne jest również picie herbatek z mniszka lekarskiego lub dziurawca.