Jakie są odmiany wegetarianizmu

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 20-06-2012 r.

Główną zasadą wegetarianizmu jest całkowity zakaz spożywania mięsa, ryb oraz produktów odzwierzęcych typu żelatyna czy tłuszcze zwierzęce. Dzieli się on na kilka odmian, niektóre z nich wykluczają również jedzenie jajek lub nabiału.

Laktowegetarianizm, laktoowowegetarianizm i owowegetarianizm

Pierwsza metoda żywienia oprócz mięsa oraz ryb wyklucza jedzenie jaj, ale dopuszczalne jest w niej picie mleka oraz jedzenie jego przetworów.

Laktoowowegetarianizm nazywany również owolaktarianizm jest najpopularniejszą formą jarstwa, która choć odrzuca mięso to pozwala na jedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko i jego przetwory, jajka oraz miód. W menu owowegetarian dopuszczalne jest jedzenie jajek. Nie ma w nim miejsca dla nabiału.

Weganizm

Jedna z najbardziej restrykcyjnych odmian wegetarianizmu. Odrzuca wszelkiego rodzaju produkty pochodzenia odzwierzęcego, czyli mięso, ryby, owoce morza, mleko, sery, jaja, miód oraz formy eksploatacji zwierząt do celów żywieniowych, produkcji odzieży, przeprowadzania na nich doświadczeń i eksperymentów, testowania kosmetyków oraz wykorzystania do celów rozrywkowych.

Witarianizm

Osoby stosujące tę dietę mogą jeść wyłącznie świeże owoce i warzywa. Nie ma w niej miejsca na potrawy gotowane oraz napoje typu kawa, herbata oraz soki. Dopuszcza się jedynie picie świeżej, najlepiej źródlanej wody oraz podgrzewanie żywności jedynie do 42 stopni Celsjusza.

 

Fruktarianizm

Zwany też: fruitarianizm, frutarianizm lub fruktorianizm. Oprócz mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego wyklucza jedzenie owoców i warzyw, które wymagają uśmiercenia lub zniszczenia na przykład poprzez zerwanie z drzewa lub krzaku. Fruktarianie jedzą jedynie to, co samo spadnie z drzewa, czyli owoce i orzechy. Z warzyw mogą spożywać małe ilości zielonych liściastych warzyw, np. szpinak lub sałatę.

Osoby, które dopuszczają jedzenie ryb - ichtiowegetarianie inaczej pescowegetarianie lub mięsa z kurczaka - pollowegetarianie nie są czystymi wegetarianami, ale określa się ich mianem semiwegetarian lub półwegetarian.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28334 )
Array ( [docId] => 28334 )

Array ( [docId] => 28334 )