Zalety błonnika
Błonnik nazywany również włóknem pokarmowym to mieszanina substancji roślinnych - celulozy, hemicelulozy, ligniny, pektyny, gumy oraz śluzu roślinnego, której ludzki przewód pokarmowy nie trawi, ani nie wchłania. Wyróżniamy dwa jego rodzaje: rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Znajduje się głownie w warzywach i owocach, a także ziarnach zbożach i otrębach.
Błonnik działa jak miotełka, która przechodząc przez organizm zbiera nagromadzone w nim toksyny i metale ciężkie, następnie pomaga je wydalić, poprawia perlastykę jelit (likwiduje zaparcia), obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Ponadto zapewnia ochronę układowi sercowo-krążeniowemu, pozwala zapobiec cukrzycy, a także nowotworom np. jelit lub okrężnicy.
Dieta błonnikowa – założenia
Dieta błonnikowa zakłada dostarczanie organizmowi każdego dnia
ponadprzeciętnej dawki włókna pokarmowego w pięciu posiłkach.
Standardowo człowiek powinien jeść 25-35 gram błonnika dziennie. W
czasie diety liczba ta zwiększa się do przedziału 30-50 gram. Z menu
należy całkowicie wyeliminować produkty wysokotłuszczowe, a ograniczyć
produkty węglowodanowe.
Błonnik znajdziesz w warzywach, owocach (zarówno świeżych, jak i suszonych), pieczywie pełnoziarnistym, kaszach, otrębach, płatkach owsianych oraz zbożach. Najbogatszym źródłem włókna pokarmowego są rośliny strączkowe, czyli groch i fasola. Te produkty powinny dominować na Twoim talerzu.
W czasie diety każdego dnia jesz 4-5 posiłków o łącznej wartości 1200 kcal. Powinieneś pić minimum 2 litry płynów w ciągu dnia, najlepiej w postaci wody niegazowanej. Nie zapominaj o regularnej aktywności fizycznej.