Podstawowe założenia diety Charlesa Clarka
Autorem diety jest Charles Clark, dietetyk, specjalista w zakresie diabetologii i leczenia jaskry. Swoje spostrzeżenia zawarł w książce „Bezpieczna dieta wysokobiałkowa”, której współautorką jest żona Clarka, Maureen Clark.
Głównymi odbiorcami publikacji są osoby, które lubią dobrze i smacznie zjeść, a jednocześnie chcą w krótkim czasie pozbyć się dodatkowych kilogramów. Ich zdaniem nie trzeba przygotowywać wymyślnych posiłków czy liczyć kalorii, aby zrzucić zbędne kilogramy. Wystarczy stosować się do zasad diety wysokobiałkowej i cieszyć się smukłą sylwetką.
Dieta składa się z dwóch faz – utraty wagi oraz jej utrzymania.
Menu w diecie Charlesa Clarka
W pierwszej fazie ograniczasz spożycie produktów zawierających węglowodany oczyszczone i cukry, czyli: białą mąkę, makaron, ryż, pieczywo, ciastka, cukier i produktów, które je zawierają, do 40-60 g dziennie.
Za to produkty białkowe - mięso, drób, ryby, owoce morza i jaja - możesz jeść bez ograniczeń. W menu możesz uwzględnić także sery i twarogi, śmietanę, masło, oliwę oraz warzywa, nie zawierające skrobi. Na Twoim talerzu może znaleźć się przykładowo jajecznica usmażona z szynką, gulasz wołowy z warzywami, pasta z wędzonej makreli.
W drugiej fazie jesz produkty z pierwszego etapu z dodatkiem 60-80 g węglowodanów dziennie.