Podstawowe założenia diety hinduskiej
Dieta hinduska znana również jako dieta bollywoodzka (od kina bollywodzkiego) określana jest mianem mono diety. Wynika to z faktu, że przez tydzień lub dwa, w zależności od efektów, jakie chcesz uzyskać, wolno Ci jeść tylko i wyłącznie jedno danie składające się z trzech składników lub trzy odrębne artykuły spożywcze.
Musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze - dobrze się zastanów nad produktami, które wybierzesz, bo nic innego w czasie trwania diety nie będziesz mógł jeść. Po drugie – wybrane przez Ciebie produkty powinny być niskokaloryczne i zawierać małe ilości tłuszczu. Możesz spożywać produkty białkowe np. drób, jajka, warzywa oraz owoce. A więc sięgnij po jeden produkt z półki białkowej (np. jajko czy pierś drobiową), drugi z warzywnej i trzeci z owocowej. Nie ma tu miejsca dla węglowodanów, a ilości tłuszczu są minimalne. Zakazany jest alkohol, słodycze oraz ziemniaki.
W diecie hinduskiej istotną rolę odgrywa Ajurweda, zgodnie z którą każde z dań powinno zawierać sześć smaków - słodki, kwaśny, słony, ostry, gorzki oraz cierpki. Realizacja tego założenia jest możliwa dzięki przyprawom, które dodadzą posiłkowi odpowiedniego smaku, jak i przyspieszą metabolizm.