Właściwości pszenicy
Pszenica to jeden z najpopularniejszych gatunków zbóż uprawianych przez Polaków. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa i makaronów. To bogate źródło błonnika pokarmowego (13 gram na 100 gram produktu), który pęczniejąc w żołądku długo pozostawia uczucie sytości, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych. Dostarcza również wapń, magnez, żelazo, cynk, potas i fosfor.
Uzupełnienie diety o pszenicę korzystnie wpłynie na pracę wątroby, pomoże zwalczyć bezsenność, nadpobudliwość i nerwowość, a także złagodzi dolegliwości związane z menopauzą. Trzeba jednak być ostrożnym, gdyż ze względu na zawartość glutenu może powodować alergie pokarmowe.
Dieta pszenna
Dietę pszenną można stosować od kilku do kilkunastu dni. Opiera się
ona na 4-5 posiłków dziennie, których bazę stanowi pszenica. Należy
zadbać o jej odpowiednie przygotowanie. Najlepiej zalać twarde ziarna
wodą i pozostawić na noc do zmiękczenia. Następnie należy gotować ją pod
przykryciem, zgodnie z zasadą, że na jedną szklankę pszenicy przypadają
trzy szklanki wody. Wielkość zjadanych porcji uzależniona jest od
indywidualnego zapotrzebowania organizmu. Zamiennie można stosować kaszę
gryczaną, opcjonalnie płatki zbożowe lub pęczak.
Jadłospis należy wzbogacić warzywami, owocami oraz świeżymi sokami bez dodatku cukru. W ciągu dnia powinieneś wypić minimum 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Aby wzmocnić efekt oczyszczania po przebudzeniu na czczo należy zjeść kilka namoczonych wcześniej suszonych śliwek i wypić powstały z nich sok.
W opinii wielu dietetyków dieta pszenna jest jednym z najbezpieczniejszych sposobów żywienia pozwalających oczyścić organizm z nadmiaru toksyn i innych substancji szkodliwych. Wynika to z faktu, iż dostarcza spore dawki białka i węglowodanów, dużo witamin i minerałów, a niewielkie ilości tłuszczu. Jedynym mankamentem wydaje się niemal całkowita eliminacja witaminy C oraz monotonia posiłków.