Podstawowe zasady diety wiosennej
Bazą diety wiosennej zamiennie określanej mianem nowalijkowej są warzywa i owoce pojawiające się wraz z nadejściem pory roku budzącej naturę do życia po zimie. W tej grupie znajdziesz kalafiora, kiełki, szczypiorek, rzeżuchę, rzodkiewkę, zieloną sałatę, koperek, pomidory, ogórki, seler, buraki, natkę pietruszki, kalarepę i cebulę. Uzupełnienie dla nowalijek stanowi chudy nabiał, pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, oliwa z oliwek, ryby oraz mięso drobiowe.
Każdego dnia zjadasz 5 posiłków łącznie dostarczających około 1300-1500 kcal. Pamiętaj o piciu dwóch litrów płynów dziennie, głównie wody niegazowanej oraz herbat ziołowych i owocowych. W diecie niewskazane są słodycze, tłuste mięso, potrawy smażone, napoje gazowane, zupy z torebek oraz sól.
Zalety nowalijek
Jedząc nowalijki dostarczamy organizmowi duże dawki witaminy C, witaminy z grupy B i E, a także żelazo, potas i błonnik pokarmowy. Dzięki szczypiorkowi poprawisz swój metabolizm i wzmocnisz swój organizm przed szkodliwym działaniem bakterii. W zielonej sałacie znajdziesz błonnik, który pęczniejąc w żołądku przynosi uczucie sytości na długi okres czasu, a także pomoże oczyścić organizm z substancji szkodliwych. Rzodkiewka uchroni Cię przed tworzeniem się zmarszczek oraz wypadaniem włosów. Natomiast natka pietruszki uchroni przed nieświeżym oddechem. Możesz jej używać zamiast gumy do żucia.
Wiosna to najlepszy czas na dietę opartą na nowalijkach, co nie oznacza, że nie możesz jej stosować również w innych porach roku. Ta metoda na odtrucie i odchudzenie organizmu, a także dodanie sobie energii może być z powodzeniem stosowana nawet przez okres kilku tygodni. Zwykle trwa od tygodnia do 3 tygodni i pozwala pozbyć się około 1 kilograma w ciągu 7 dni. Stopniowy spadek wagi pozwala uniknąć efektu jo-jo.