Czym jest L-karnityna
L-karnityna inaczej witamina Bt, a w pełnym nazewnictwie kwas beta-hydroksy-gamma-trimetyloaminomasłowy, to pochodna związku dwóch aminokwasów - metioniny oraz lizyny. Po raz pierwszy związek pozyskano z mięśni, a nazwa została zaczerpnięta z łacińskiego słowa carnis, które oznacza mięso.
Wytwarzana jest w nerkach i wątrobie, a miejscem jej magazynowania są mięśnie. W małych ilościach znajduje się w ludzkim organizmie. Zjadasz ją na co dzień pod postacią mięsa, np. baraniny, dziczyzny, ryb i mleka, a także produktów roślinnych.
Właściwości L-karnityny
Związek ten jest odpowiedzialny za transport długich łańcuchów kwasów tłuszczowych do mitochondriów, co w praktyce oznacza, że zamienia ona zjadane przez Ciebie posiłki w energię. Tym samym L-karnityna reguluje poziomu lipidów, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i nie pozwala na magazynowanie tłuszczu. Ponadto usuwa toksyny powstające przy nadmiarze kwasów tłuszczowych krótko- i średniołańcuchowych.
Dietetycy zalecają ją jako środek wspomagający odchudzanie. Jednak, aby uzupełnienie diety L-karnityną przyniosło pożądane efekty, należy zadbać o regularny wysiłek fizyczny.
Jednym z mniej znanych zastosowań L-karnityny jest przepisywanie jej przez lekarzy osobom mających problemy natury kardiologicznej, osobom z nowotworami oraz cierpiącym na bezpłodność.