Krótko o occie jabłkowym
Ocet jabłkowy to produkt powstający w wyniku fermentacji jabłek. Ma bursztynową barwę, której intensywność zależy od odmiany owoców użytych do jego wytwarzania. To bogate źródło potasu, witaminy E oraz pektyn. Poza tym zawiera mnóstwo innych cennych witamin i minerałów, choćby wapń, magnez, fosfor, chlor, żelazo, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2 oraz B6), witaminę C oraz P, beta-karoten, kwas cytrynowy i octowy.
Stosowany jest głównie jako przyprawa do sałatek lub sosów. Zaleca się picie octu na czczo 2-3 razy dziennie, w formie rozcieńczonej z wodą lub sokiem, w proporcji 2 łyżeczki produktu na pół szklanki płynu.
Zalety octu jabłkowego
Ocet jabłkowy swoje właściwości odchudzające zawdzięcza zawartości
pektyn, które przyspieszają procesy metaboliczne, pobudzają perystaltykę
jelit, a także nie pozwalają odkładać się tłuszczowi. Powodują także
obniżenie poziomu cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko
zachorowań na miażdżycę czy nadciśnienie. Z kolei witamina E, nazywana
witaminą młodości, spowalnia proces starzenia się organizmu, korzystnie
wpływa na układ krwionośny i wzrok. Pomaga także w gojeniu się ran oraz
podnosi koncentrację.
Pijąc ocet dostarczasz również organizmowi potas, który oddziałuje na Twoją pamięć. Jego niedobór może być przyczyną osłabienia, problemów z cerą, próchnicy zębów oraz bólów w obrębie stawów. Lekarze zalecają ocet jabłkowy osobom z anemią, ponieważ wspomaga produkcję czerwonych krwinek. Produkt pozytywnie wpływa także na stan chorych na grypę lub anginę. Ze względu na działanie uspokajające preparat powinny spożywać osoby cierpiące na bezsenność.
Jeśli zdecydujesz się stosować ocet jabłkowy pamiętaj o umiarze oraz o tym, że możesz pić go wyłącznie rozcieńczony z wodą lub sokiem. W przeciwnym razie możesz poważnie zaszkodzić swojemu gardłu i żołądkowi, a także uszkodzić szkliwo zębów. W przypadku, gdy zażywasz leki, cierpisz na chorobę wrzodową lub masz osteoporozę, przed wprowadzeniem octu jabłkowego do swojej diety skonsultuj się z lekarzem.