Właściwości oleju lnianego
Olej produkowany z siemienia lnianego dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie oddziałuje na wiele obszarów i stanów naszego organizmu. Dieta kobiety w ciąży uzupełniona o ten olej wpływa bezpośrednio na prawidłowy rozwój dziecka w łonie matki. Ponadto podwyższa poziom kwasów EPA i DHA w mleku, a to wspomaga odpowiedni rozwój mózgu oraz układu nerwowego rozwijającego się dziecka.
Stosowany w diecie sportowców pozwala przetwarzać składniki pokarmowe w energię i podnosi wydolność oraz wytrzymałość organizmu. Pomaga także redukować tkankę tłuszczową, wspomaga wzrost mięśni oraz skraca czas potrzebny na regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.
Ważne jest również dodanie oleju lnianego do jadłospisu dzieci i młodzieży, gdyż ma on niebagatelne znaczenie w zachowaniu prawidłowej równowagi hormonalnej organizmu i powoduje m.in. zmniejszenie podatności skóry na powstawanie trądziku czy zmian skórnych.
Regularne dodawanie oleju lnianego do przygotowywanych potraw na zimno wzmocni skórę i pozwoli zachować jej elastyczność, dlatego też jest pomocny w walce z cellulitem. Wiele badań potwierdziło również pozytywne rezultaty uzupełnienia diety w olej lniany u osób leczących się z depresji.