Sztuka suszenia Yerba mate
Napar Yerba mate przygotowywany jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jego walory smakowe i prozdrowotne szczególnie upodobali sobie Brazylijczycy, Paragwajczycy, Argentyńczycy oraz mieszkańcy Urugwaju. Jednak popularność „jerby” rośnie również na Bliskim Wschodzie oraz Europie. Uzyskuje się ją poprzez suszenie przez okres około 10-24 godzin gałęzi ostrokrzewu nad ogniem lub w suszarkach. W ten sposób liście tej rośliny zachowują zielonkawą barwę i gorzkawy smak.
Najczęściej parzona jest w naczyniach wykonanych z owoców tykwy i pita przez rurkę z filtrem tzw. bombilla. W mate znajduje się wiele cennych substancji, zwłaszcza kofeina, teobromina, saponina, polifenole, flawonoidy, witaminy A, C i E, a także witaminy z grupy B (B1 i B2), żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor oraz około 0,3 procenta olejku eterycznego.
Inne właściwości Yerba mate
Popularność mate wynika głównie z jej właściwości pobudzających zarówno ciało, jak i umysł. Pijąc ten napar zlikwidujesz objawy zmęczenia, ospałości i podenerwowania i dodasz zastrzyk energii swojemu systemowi nerwowemu bez konieczności dostarczania cukrów. Poprawisz również koncentrację, a dzięki zawartości witaminy C także odporność.