MUFA to skrót od mono-unsaturated fatty acids, czyli jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Do grupy tej należą kwasy, które posiadają przynajmniej jedno pojedyncze wiązanie pomiędzy atomami węgla.
Do najbardziej znanych i najzdrowszych kwasów z tej rodziny zalicza się kwas oleinowy. Zawierają go m.in. oleje rzepakowy, arachidowy, sezamowy, a także produkowane z nich margaryny. Jego bogatym źródłem są również orzechy laskowe, brazylijskie oraz nerkowce, awokado, migdały i pestki dyni. Ponadto MUFA są składnikiem oleju lnianego, oliwy z oliwek, gorzkiej czekolady oraz oliwek.
Dieta wzbogacona kwasami MUFA sprzyja zachowaniu dobrego zdrowia. Wyniki licznych badan naukowych potwierdzają skuteczne oddziaływanie tych kwasów na regulowanie poziomu cholesterolu w naczyniach krwionośnych. MUFA powoduje obniżenie poziomu złego cholesterolu - LDL, a podwyższenie ilości dobrego – HDL, co przekłada się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca i zmian miażdżycowych. Jednocześnie w awokado, olejach roślinnych, oliwie z oliwek, czekoladzie, orzechach i czekoladzie znajduje się witamina E nazywana witaminą młodości, która opóźnia starzenie się organizmu i wpływa korzystnie na skórę, a przede wszystkim działa przeciwnowotworowo.