Rośliny strączkowe
Do najpopularniejszych zamienników mięsa wśród wegetarian należy soja, która jest bogatym źródłem białka i błonnika. Zawiera również składniki mineralne typu potas, wapń, magnez i fosfor oraz witaminy z grupy B.
Nie należy jednak przesadzać z jedzeniem soi ze względu na wysoką zawartość kalorii. Dziennie powinieneś dostarczać około 50 g tego warzywa. Możesz ją jeść w postaci gotowych produktów, np. kotletów, parówek, pasztetów. Zwracaj jednak uwagę na zawartość tych produktów, bo wiele z nich zawiera mnóstwo konserwantów.
Innymi roślinami strączkowymi, które pokrywają zapotrzebowanie na białko zawarte w mięsie są ciecierzyca, soczewica, bób, groch oraz fasola.
Tofu
Tofu jest produktem spożywczym, powstającym z mleka sojowego w procesie koagulacji, czyli najprościej mówiąc tworzeniu się jednorodnej masy. Oprócz tego, że jest lekkostrawne i małokaloryczne, posiada on wiele walorów odżywczych, wysoką zawartość wapnia, potasu, magnezu oraz fitoestrogenów. Skutecznie obniża poziom cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz łagodzi dolegliwości związane z PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego).