Siła probiotyków i antyoksydantów
Doktor Nicholas Perricone uważa, że sprawcą stanów zapalnych przyspieszających procesy starzenia się jest brak w spożywanych posiłkach odpowiednich proporcji pomiędzy węglowodanami, białkami i tłuszczami.
Zbyt duża ilość cukrów prostych w organizmie, czyli słodyczy, makaronu czy białego pieczywa powoduje nadprodukcję insuliny przez trzustkę przez co obniża się poziom cukru we krwi, a w konsekwencji pomimo zjedzonego przed chwilą posiłku wciąż odczuwasz głód. Aby go zaspokoić zwykle sięgasz po coś słodkiego. Takie skoki insuliny przyczyniają się do zjadania przez Ciebie większej ilości kalorii, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Ponadto zbyt duża ilość produktów słodkich i przetworzonych podwyższa produkcję odpadów węglowodanowych, które wywołują stany zapalne przyspieszające proces starzenia się organizmu.
Z kolei dieta bogata w białko stymulujące produkcję glukagonu, hormonu, który wykorzystuje nadmiar węglowodanów wydzielanych przez insulinę i przetwarza na energię poprzez spalanie większej ilości kalorii. Natomiast eikozanoidy pochodzące z dobrych tłuszczów przeciwdziałają stanom zapalnym. Stąd Perricone zaleca rozpoczynanie każdego posiłku od produktu białkowego bogatego w probiotyki i antyoksydanty.
Zasady diety probiotycznej
Dzień powinieneś zacząć od wypicia szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny lub limonki albo z dodatkiem świeżej melisy lub mięty. W ten sposób pobudzisz układ trawienny i nerwowy, a także przyspieszysz oczyszczanie organizmu. W ciągu dnia powinieneś zjesz 2-3 porcji probiotyków lub prebiotyków, 5 porcji warzyw i owoców oraz 1-2 porcji orzechów i ziaren. Probiotyki znajdziesz w kefirze, jogurcie naturalnym, maślance i twarogu. Prebiotyki zawierają banany, płatki owsiane, cebula, marchew, szparagi, groszek, por, fasolka szparagowa oraz kalarepka.