Walcząc z nadmiarem tkanki tłuszczowej, często posiłkujemy się preparatami zawierającymi sprzężony kwas linolowy. Jednak, aby stosowanie CLA przyniosło pożądane efekty należy wspomóc jego przyjmowanie regularną aktywnością fizyczną.
Czym jest CLA
CLA to skrót od angielskiej nazwy Conjugated Linoleic Acid, czyli sprzężonego kwasu linolowego. W naturalnej postaci występuje on w pokarmach pochodzenia odzwierzęcego np. nabiał, ale można go również otrzymać z nasion słonecznika.
Kwas odkryto przypadkowo pod koniec lat 80. XX wieku na Uniwersytecie Winconsin-Madison podczas poszukiwania w hamburgerach substancji sprzyjających powstawaniu nowotworu. Dr Michael W. Pariza, wraz ze swoimi współpracownikami, zaaplikował myszom ekstrakt z mięsa wołowego. W trakcie badań okazało się, że liczba przypadków zachorowań na raka wśród gryzoni była znacznie mniejsza niż u innych zwierząt, a substancją, która miała znaczący wpływ na taki stan rzeczy było CLA.
Stosowanie CLA
Najpowszechniejszym zastosowaniem CLA jest walka z nadmiarem tłuszczu
w organizmie i poprawa przemiany materii. Sprzyja również zmianie
proporcji pomiędzy tkanką tłuszczową a tkanką mięśniową, na korzyść tej
drugiej. Obecnie naukowcy wciąż prowadzą badania dotyczące skuteczności
CLA w obniżaniu ryzyka zachorowania na nowotwór piersi u kobiet.
Badacze pracują również nad ustaleniem wpływu kwasu linolowego na miażdżycę, osteoporozę i cukrzycę. Natomiast potwierdzone jest korzystne działanie substancji na układ immunologiczny m.in. jego spożycie podnosi odporność organizmu na wirusy, a także pomaga zwalczać reakcje alergiczne.
Sprzężony kwas linolowy można przyjmować pod naturalną postacią np. jedząc baraninę, wołowinę, cielęcinę, pijąc pełnotłuste mleko i spożywając sery, jogurty czy masło. Ponadto w aptekach dostępny jest szereg suplementów zawierających kwas CLA.