Leczniczy wpływ kiełków na ludzki organizm odkryli ponad pięć tysięcy lat temu Chińczycy. Zalecane są w stanach przemęczenia organizmu, nadmiernej ospałości, stanach chorobowych, w okresie rekonwalescencji, problemach ze skórą, włosami i paznokciami oraz przy przedłużającym się stresie. Ich prozdrowotne działanie to skutek zawartości mnóstwa witamin, minerałów, wartościowego białka, beta-karotenu oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ponadto są niskokaloryczne, a znajdujący się w nich błonnik pokarmowy dba o dobrą przemianę materii.
Kiełki chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zmianami miażdżycowymi, nowotworami i obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Działają wzmacniająco na kości, poprawiają kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Mają również pozytywny wpływ na samopoczucie.
W kiełkach soi znajdziesz witaminę A, B, C i K, kwasy omega-3, makroelementy (potas, magnez, fosfor oraz żelazo) oraz izoflawony. Dodając je do swoich potraw zmniejszysz ryzyko zachorowania na nadciśnienie, zadbasz o prawidłową pracę układu hormonalnego i nerwowego oraz wygląd skóry. Z nasionami lucerny dostarczysz organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, witaminę C oraz E, magnez oraz cynk. Sięgaj po nie, jeśli masz problemy z reumatyzmem oraz dla wzmocnienia kości i zębów.