Założenia diety księżycowej
Zgodnie z założeniem diety księżycowej możemy zjadać wszystko, na co mamy ochotę, oczywiście w zdroworozsądkowych ilościach, ale najpóźniej do godziny 14.00. Najbardziej kaloryczne powinny być śniadanie oraz obiad, a kolację powinien tworzyć bardzo mały posiłek.
Dlaczego rano możemy pozwolić sobie przykładowo na kromkę chleba posmarowaną Nutellą, a wieczorem jest ona niedopuszczalna? Odpowiedź jest prosta – w ciągu dnia zdążymy spalić kalorie dostarczone w godzinach porannych i wczesnych popołudniem, natomiast to, co zjemy wieczorem i nocą organizm zmagazynuje w postaci tkanki tłuszczowej, bo nie zdąży tego strawić.
Dodatkowo liczy się również pora dostarczenia danego rodzaju pożywienia, gdyż jedne produkty są tolerowane lepiej na początku dnia, a inne pod jego koniec.
Co i kiedy jeść podczas diety księżycowej
W ciągu dnia możesz zjadać trzy główne posiłki oraz podwieczorek. Jeśli uprawiasz jakiś sport, to przysługuje Ci opcja drugiego śniadania. Ważne jest, abyś nie pomijał żadnego posiłku.
Pomiędzy godziną 7.00 a 10.00 możesz jeść pieczywo oraz wędliny i tłuste mięso. Od 7.00 do 12.00 na Twoim talerzu mogą znaleźć się banany, figi, winogrona, orzechy, rodzynki, migdały, pestki dyni oraz słonecznika. Między 7.00 a 16.00 jest najlepszy czas na jedzenie kasz, płatków, makaronów oraz ryżu, natomiast pomiędzy 7.00 do 17.00 możesz pozwolić sobie na cytrusy, jabłka, truskawki, owoce egzotyczne, gruszki.