Na czym polega dieta Gersona

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 19-07-2012 r.

Detoksykacja organizmu oraz zapobieganie niedoborowi składników odżywczych to podstawowe założenia diety Gersona, zalecanej przede wszystkim osobom cierpiącym na chorobę nowotworową. Ten sposób żywienia oparty jest na świeżo wyciskanych sokach z owoców i warzyw.

Jak powstała dieta Gersona

Wszystko zaczęło się od migren, na które cierpiał w młodości Max Gerson, niemiecki lekarz i naukowiec. Gerson postanowił z nimi walczyć od środka, zmieniając nawyki żywieniowe. Ze swojego menu wykluczył produkty konserwowe, wędzone, sól oraz tłuszcze, a podstawowymi składnikami każdego posiłku uczynił warzywa i owoce, a także wyciskane z nich soki.

Rygorystyczny sposób jedzenia sprawdził się nie tylko na samym lekarzu, ale w późniejszym czasie doprowadził do wyleczenia 50 pacjentów Gersona z teksańskiego Instytutu, zmagających się z chorobami serca, cukrzycą, niewydolnością nerek, a przede wszystkim cierpiących z powodu choroby nowotworowej.

Zasady diety Gersona

Według Gersona główną przyczyną powstawania wszelkiego rodzaju chorób są dostarczane z pożywieniem zanieczyszczenia m.in. toksyny, chemikalia oraz niedobory witamin, soli mineralnych i płynów. Stąd jego terapia opiera się na spożywaniu owoców i warzyw oraz piciu świeżo wyciskanych soków.

Produkty powinny pochodzić z upraw organicznych. W ten sposób pacjent dostarcza organizmowi mnóstwo enzymów, minerałów, witamin oraz innych odżywczych składników. Poza tym w diecie stosuje się lewatywę z kawy, która pozwala skutecznie pozbyć się nagromadzonych toksyn.

Podstawowe założenia diety Gersona

Przez okres 3 miesięcy pacjent zjada często posiłki o niewielkiej objętości, składające się przede wszystkim z warzyw i owoców. W ciągu dnia powinien on wypić około 13 szklanek soków i przecierów wypijanych zaraz po przygotowaniu. Nie wolno pić soków z puszek ani kartonów. Niepisaną zasadą jest wypijanie szklanki soku co godzinę, od 8.00 do 20.00.

Warzywa należy dostarczać w postaci naturalnej, duszonej w sosie własnym lub w formie sałatek. Dopuszczalne jest jedzenie płatków owsianych, chleba żytniego bez dodatku soli i zupy Hipokratesa. Dopiero po okresie 6-12 tygodni do menu można włączyć chudy twaróg oraz jogurt naturalny.

W diecie Gersona nie zaleca się picia wody, ponieważ rozcieńcza ona soki trawienne, a mieszana z sokami powoduje niestrawność i wzdęcia. Produkty powinny być gotowane w naczyniach ceramicznych, emaliowanych, wykonanych ze stali nierdzewnej lub szkła.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28363 )
Array ( [docId] => 28363 )