Założenia diety indiańskiej
Głównym celem stosowania diety indiańskiej jest oczyszczenie organizmu z nagromadzonych toksyn i substancji szkodliwych. Dopiero w drugiej kolejności postrzegana jest jako sposób na utratę zbędnych kilogramów. Należy do diet restrykcyjnych, ponieważ nie zapewnia ona wszystkich niezbędnych dorosłemu organizmowi składników odżywczych, a ponadto podczas jej stosowania dostarczmy organizmowi małe ilości kalorii. Trwa ona 4 dni, podczas których wolno jeść jedynie warzywa i owoce oraz pić herbatki ziołowe. Nie należy przedłużać diety. Po jej zakończeniu stopniowo zwiększa się dzienny bilans o lekkie i mało kaloryczne posiłki.
Co można jeść w diecie indiańskiej
Pierwszego dnia diety możesz jeść jedynie owoce i pić świeżo wyciskane soki owocowe. Wybieraj przede wszystkim jabłka, melony, gruszki, wiśnie, jagody oraz brzoskwinie.
W drugim dniu diety wolno Ci pić jedynie herbatki ziołowe – z mięty, rumianku, bratka i pokrzywy. Nie powinieneś ich słodzić, ewentualnie możesz dodać łyżeczkę miodu.
Trzeciego dnia na Twoim talerzu mogą znaleźć się wyłącznie warzywa, zarówno surowe, jak i gotowane na parze lub w formie zupy.
Ostatniego dnia kuracji oczyszczającej powinieneś pić buliony przygotowane ze świeżych warzyw. Najlepszym wyborem będzie kalafior, kapusta oraz pietruszka. Możesz doprawić je do smaku szczyptą soli.