Zdaniem lekarzy twoje kości w wieku 25 lat są najzdrowsze i najsilniejsze. To przekłada się również na twoją sylwetkę. Dzięki dobrej przemianie materii łatwiej ci jest utrzymać ją w ryzach. Jednak nie oznacza to, że możesz bezkarnie jeść wszystko, na co masz ochotę i to w nieograniczonych ilościach. Takie myślenie w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej, nie tylko szybko doprowadzi cię do nadwagi, ale i zaowocuje problemami zdrowotnymi.
Okres pomiędzy 20. a 30. rokiem życia to również czas, kiedy jesteś szczególnie narażona na anemię, która powstaje w wyniku źle zbilansowanej diety lub obfitych miesiączkach. Jeśli należysz do grupy 20+ to powinnaś zdać sobie sprawę, że to najlepszy czas na wypracowanie w sobie nawyków zdrowego odżywiania się i regularnych ćwiczeń, które pozwolą ci zachować dobre zdrowie i wymarzoną sylwetkę na lata.
Aby uniknąć anemii musisz zadbać uzupełnienie swojego menu o witaminę B12, kwas foliowy oraz żelazo, które znajdziesz w chudym mięsie, drobiu, żółtkach jaj, wątrobie, pieczywie pełnoziarnistym, brokułach czy też tłustych rybach morskich. Te ostatnie dodatkowo zawierają w sobie kwasy omega-3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz witaminę D.
Mając 20+ powinnaś zadbać o swoje kości poprzez codzienne spożywanie produktów bogatych w magnez, wapń, witaminę D i białka. Najwięcej magnezu znajdziesz w bananach, szpinaku, kakao, żółtych serach, gorzkiej czekoladzie, płatkach owsianych oraz roślinach strączkowych. Źródłem wapnia i białka jest mleko oraz jego przetwory, sery. Dodanie do diety tych składników znacznie zmniejszy ryzyko rozwoju osteoporozy.