Oliwa w kuchni – prosty rarytas

Kategoria: Diety
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 27-05-2012 r.

Jeszcze nie tak dawno oliwa była zbyt ekskluzywna, aby znaleźć się w każdej polskiej kuchni, natomiast dziś nie wyobrażamy sobie bez niej gotowania. Czy zdajesz sobie sprawę, że wystarczy zaledwie kilka kropel, aby przygotować znakomitą przystawkę, a nawet kolację?

Rarytas czy codzienność

Jeszcze kilkanaście lat temu oliwa była prawdziwym rarytasem. W kuchni dominował olej, ewentualnie margaryna jako tłuszcz do smażenia, gotowania czy pieczenia. Nikomu nie przyszło nawet do głowy, aby przygotować kolację z oleju.

Dziś, niemal w każdej kuchni, stoi butelka oliwy, ale nikt już nie zastanawia się jak ją wykorzystać. Oliwa, jak oliwa – ta sama do smażenia, ta sama do sałatki, a jej zastosowanie niczym nie różni się od masła czy soli. Nic bardziej mylnego! Oliwa może być prawdziwym rarytasem, co więcej – nie zawiera cholesterolu, hamuje rozwój miażdżycy i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Przepis na oliwę

Oliwa, podobnie jak każde inne danie, wymaga specjalnej oprawy i odpowiedniego podania. Dobrze, jeśli może być wykorzystywana wielokrotnie i służyć jako dodatek do wielu dań. Wystarczy odpowiednia butelka – dobrze, aby była szklana – oliwa z pierwszego tłoczenia, dwa ząbki czosnku, ostra papryka (tzw. czuszka) i kolorowy pieprz ziarnisty.

Oliwę wlewamy do naczynia, czosnek obieramy i kroimy na części a następnie wkładamy do butelki z oliwą. Czuszkę również kroimy i dodajemy do oliwy, a na koniec wrzucamy kilkanaście ziarenek pieprzu. Tak przygotowaną oliwę już po trzech dniach możemy wykorzystywać w kuchni do wielu dań.

 

Zastosowanie oliwy

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowana oliwa będzie służyć jedynie do sałatek – nic bardziej mylnego. Jej zastosowanie jest tym szersze, im większa wyobraźnia kucharza.

Mając tak przygotowaną oliwę, nie musisz już martwić się o przyprawienie mięsa. Wystarczy trochę oliwy na patelnię, kładziesz mięso i gotowe, podobnie przy pieczeniu, czy gotowaniu. Co więcej, jeśli nie masz pomysłu na prostą kolację, wystarczy talerzyk i kilka kromek chleba, a do tego oczywiście nasza oliwa. Czy zdajesz sobie sprawę, że taką przystawkę serwuje się w wielu restauracjach? Dlaczego więc nie możesz wykorzystać tego pomysłu również w domu? – w końcu to co proste w przygotowaniu może okazać się smaczne i zdrowe.

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28328 )
Array ( [docId] => 28328 )