Zawał serca, będący zwykle następstwem zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych jest przyczyną zgonu co czwartego Polaka. Aby zapobiec wystąpieniu choroby niedokrwiennej serca, jak i złagodzić objawy po jej zdiagnozowaniu należy zastosować dietę niskocholesterolową oraz dostarczającą niewielkie ilości cukrów prostych.
Posiłki powinny być lekkostrawne i spożywane w małych porcjach, za to częściej (5 razy dziennie). Należy ograniczyć do minimum spożywanie tłustego mięsa - dziczyzny, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, a także masła, śmietany, słodyczy, słoniny, smalcu i boczku. Niewskazane są również dania ciężkostrawne i wzdymające np. bigos, gołąbki, krokiety. Zamiast nich należy zadbać o to, aby w Twojej diecie znalazły się przede wszystkim produkty korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy.
W diecie polymeal najważniejszymi składnikami są tłuste ryby morskie, czosnek, gorzka czekolada, czerwone wino oraz orzechy włoskie. Po tuńczyka, dorsza, halibuta czy łososia powinieneś sięgać 4 razy w tygodniu, ponieważ dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 znacznie chronią układ sercowo-naczyniowy oraz hamują powstawanie skrzeplin. Czerwone wytrawne wino posiada przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na pracę serca, jednak w ciągu dnia możesz pozwolić sobie tylko na 150 ml tego napoju.