Witamina B12 zamiennie nazywana jest kobalaminą lub czerwoną witaminą ze względu na czerwone zabarwienie wynikające z zawartości kobaltu. Tą rozpuszczalną w wodzie witaminę dostarczysz organizmowi przede wszystkim w formie mięsa, ryb, owoców morza, jaj, drobiu, a także mleka i jego przetworów. Nie znajdziesz jej w roślinach za wyjątkiem grzybów – kurki i borowiki oraz wodorostów. Wchłanianie witaminy B12 jest procesem długotrwałym, a jej magazynowaniem zajmuje się wątroba, gdzie znajduje się jej aż 90 procent.
Przy niedostatecznej ilości witaminy B16 w codziennej diecie Twój organizm jest osłabiony i nie produkuje wystarczającej ilości erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W wyniku tego spada poziom hemoglobiny, co przekłada się ma powstanie anemii złośliwej inaczej niedokrwistości. Towarzyszy jej przewlekłe zmęczenie, zawroty głowy, zmniejszenie koncentracji, problemy ze skórą, łamliwość paznokci, nadmierne wypadanie włosów, brak apetytu, senność oraz kołatanie serca. Brak reakcji może spowodować zaburzenia wzrostu i dojrzewania u dzieci, a w przypadku dorosłych skończyć się zaburzeniami psychiczno-fizyczne.