Suplement diety HCA, czyli co
Za skrótem HCA kryje się kwas hydroksycytrynowy, który pozyskiwany jest głównie z ekstraktu owoców drzewa nazywanego garcinią kambodżańską (Garcinia Cambogia), które rośnie w południowo-wschodniej Azji, Australii, Afryce oraz Polinezji. Roślina ta zawiera około 0,67 mg kwasu hydroksycytrynowego w 1 miligramie wyciągu.
Podczas badań prowadzonych nad właściwościami garcinii kambodżańskiej okazało się, że jedzenie przed posiłkiem kilograma jej owoców może przyczynić się do utraty nawet 450 g nagromadzonego pod skórą tłuszczu w ciągu jednego dnia. Stąd HCA jest substancją, która pomaga stracić na wadze, jak i utrzymać prawidłową masę ciała.
Działanie HCA
Podstawowym zadaniem kwasu hydroksycytrynowego jest aktywny udział w przemianach metabolicznych węglowodanów, białek oraz tłuszczy. Uniemożliwia lipogenezę, czyli zamianę dwóch pierwszych składników odżywczych na tłuszcz m.in. poprzez magazynowanie nadwyżki cukrów i białek w mięśniach oraz wątrobie w formie glikogenu, który przesyła do mózgu informacje o tym, że organizm jest syty. W ten sposób HCA zmniejsza łaknienie i przyczynia się do spadku masy ciała.
Kwas hydroksycytrynowy wspomaga również utrzymanie prawidłowego stężenia trójglicerydów, obniżenie poziomu LDL, czyli „złego cholesterolu”, a podwyższenie HDL, zwanego „dobrym cholesterolem”. Ma także zastosowanie jako przyprawa np. do zupy wietnamskiej oraz może być wykorzystywany jako pigment.