Wartość leczniczą dla Twojego organizmu mają owoce dzikiej róży, które należy zbierać w pogodne dni sierpnia oraz września, kiedy nie są one jeszcze w pełni dojrzałe, ale wystarczająco miękkie i soczyste. Należy je suszyć w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i w miejscu przewiewnym. W zależności od upodobań susz może zawierać lub też nie mieć w sobie nasion i może służyć np. do robienia herbat.
Z kolei w kosmetyce wykorzystywane są zarówno owoce krzewu, jak i jego nasiona oraz kwiaty. Płatki róży najlepiej zbierać w momencie, gdy zaczynają one kwitnąć, a suszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu. Aby owoce mogły być używane do spożycia należy suszyć je w całości lub przed poddaniem ich wyschnięciu rozciąć i wydrążyć ze środka pokryte włoskami orzeszki.
Owoc dzikiej róży to bogate źródło kwasu askorbinowego popularnie znanego jako witamina C. Spożywając około 3 owoców pokryjesz nawet całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę, która przede wszystkim wzmocni Twój układ odpornościowy zmniejszając jego podatność na zachorowania oraz osłabienie organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dobroczynnie wpływa także na organizm podczas ciąży, na kamicę żółciową lub nerkową.