W owocach kminku zwyczajnego znajdują się olejki lotne, które z kolei są źródłem limonenu i karwonu działającego wiatropędnie, łagodzącego kolki, a także wspomagający produkcję mleka u matek karmiących. Ponadto zawierają one związki azotowe, kwasy organiczne, sole mineralne, garbniki, flawonoidy, głównie kwercetyna i kemferol, a także olej tłusty i białka.
Z kolei korzenie mają w sobie wiele witaminy C, olejki eteryczne np. kamforę, a liście – karoten, opóźniający starzenie się skóry.
Kminek, a zwłaszcza jego nasiona, wpływa korzystnie ja funkcjonowanie przede wszystkim układu pokarmowego i usprawnia procesy trawienne. To niezawodny sposób na łagodzenie dolegliwości związanych z wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także skuteczny środek na wzdęcia i uczucie pełności żołądka, które pojawia się zwykle po tłustym i obfitym posiłku. Najlepiej pić go w formie naparu, ale można także połączyć go z majerankiem i spożyć pół łyżeczki mieszanki popijając ją wodą.