Głównie wykorzystuje się właściwości zawarte w owocach kolendry, w których znajdziesz przede wszystkim olejek lotny, związki białkowe, a także olej tłusty, garbniki, flawonoidy oraz cenne sole mineralne m.in. fosforan wapnia oraz związki żywicowe. Dzięki tym składnikom kolendra siewna wykazuje właściwości pobudzające wydzielanie soków trawiennych oraz żółci.
Napar z kolendry zalecany jest w celu złagodzenia nieprzyjemnych dolegliwości pojawiających się w momencie, gdy w przewodzie pokarmowym dochodzi do nadmiernej fermentacji treści pokarmowej m.in. skurczów. Skutecznie hamuje biegunkę oraz wyrównuje poziom flory bakteryjnej jelit.
Aby przygotować leczniczy napar około 20 gram owoców rośliny zalej litrem wrzącej wody i pij pół szklanki przed spożyciem posiłku. W celu osiągnięcia lepszych efektów warto mieszać kolendrę z rumiankiem, anyżem, koprem lub kminkiem.
Napar, herbatka, olejek lub w postaci zmielonej kolendra siewna zadba o lepsze ukrwienie organizmu, przede wszystkim nerek, kończyn, co sprawi, że nie będziesz musiał zmagać się m.in. z uczuciem ciężkości nóg oraz narządów płciowych, co przełoży się na wzrost libido.