Właściwości kurkumy

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 14-06-2012 r.

Pierwszym naszym skojarzeniem dotyczącym kurkumy jest przyprawa curry, w której składzie znajdziemy tę roślinę uprawną o charakterystycznej żółtej barwie. Jednak współczesna medycyna coraz częściej sięga po wywodzącą się z Azji kurkumę jako środek wspomagający leczenie szeregu chorób.

Kurkumina na nowotwory

Liczne badania kliniczne prowadzone nad właściwościami kurkumy wykazały, że jej najważniejszym składnikiem jest polifenol kurkumina. To dzięki niej kurkuma może okazać się bardzo ważnym elementem kuracji antynowotworowej stosowanym w celu opóźnienia rozwoju nowotworu na etapie wstępnego rozpoznania, jak i przy bardziej zaawansowanych faz choroby. Zwłaszcza może okazać się skuteczna w walce z rakiem piersi, płuc, prostaty czy skóry.

Ten polifenol chroni także organizm przed wolnymi rodnikami, które w znacznym stopniu przyczyniają się do zmian nowotworowych oraz powstawania innych chorób cywilizacyjnych np. nadciśnienia. Kurkumina to bogate źródło antyoksydantów, które wspomagają wydalanie z organizmu substancji szkodliwych oraz toksyn zalegających przede wszystkim w jelitach.

Wykazuje też właściwości wzmacniające odporność znacznie zmniejszając podatność na infekcje, działanie bakterii czy tworzenie się stanów zapalnych. Nie pozwala także, aby płytki krwi zlepiały się, co z kolei czyni z niej substancję wspomagającą krążenie i równocześnie chroni przed zmianami miażdżycowymi.

Na problemy skórne - kurkuma

Kurkuma pozyskiwana z kłączy ostryżu długiego ma szereg zastosowań w zakresie problemów dermatologicznych. Jej silne działanie przeciwzapalne, antybiotyczne i zmniejszające produkcję łoju sprawia, że uzupełnienie diety o naturalną formę rośliny, jak i preparaty zawierające kurkumę zalecane jest w walce z trądzikiem, łuszczycą, łojotokiem czy notorycznie pojawiającymi się wypryskami.

Ten dodatek przyprawy curry posiada też właściwości przeciwgrzybiczne, dzięki czemu Twój organizm zaopatrzony w codzienna dawkę kurkumy, będzie mniej podatny na grzyby chorobotwórcze. Ta żółta roślina ochroni Twoją wątrobę przed nadwyżką poziomu złego cholesterolu, a naczynia krwionośne przed miażdżycą.

Doceń właściwości smakowe indyjskiego szafranu, a nie tylko przygotowywane przez Ciebie potrawy nabiorą wyjątkowego smaku, ale również zyska Twoja sylwetka, gdyż zmniejszysz odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 29675 )
Array ( [docId] => 29675 )

Array ( [docId] => 29675 )