Olej rzepakowy pozyskiwany jest z rzepaku, który zyskał miano oliwki północy, gdyż bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) sprawia, że jest on zdrowszy od samej oliwy z oliwek. Określenie to zawdzięcza również dużej ilości oleju do linolenowego, którego zwykle brakuje w naszej codziennej diecie. Ponadto w oleju rzepakowym znajdują się witaminy A, E, D3 i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
Dodanie go do sosów sałatkowych, sałatek, majonezu czy surówek hamuje uwalnianie się pod wpływem światła i powietrza drogocennych witamin A, C, D, K oraz beta-karotenu, a jednocześnie usprawnia ich wchłanianie.
Najważniejszym obszarem działania oleju tłoczonego z rzepaku jest przeciwdziałanie chorobom serca oraz układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają znacząco obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi poprzez nasilenie jego wydalania. Wpływa to również na przyspieszenie przemiany materii, a w konsekwencji hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Olej rzepakowy wykazuje także właściwości przeciwzapalne, dlatego zalecany jest osobom zmagającym się z zapaleniami stawów.