Rumianek wykorzystuje się jako napar z suszonych koszyczków rośliny, który może posłużyć do płukania, kąpieli leczniczych lub kosmetycznych, a także robienia okładów. Przy zaburzeniach trawienia najlepiej pić nalewkę z rumianku, którą w formie rozcieńczonej z wodą można też wykorzystać do płukania ust oraz gardła.
Kolejnym sposobem wykorzystania leczniczych właściwości rumianku jest komponowanie z jego dodatkiem mieszanek ziołowych. Łącząc go z szałwią, liśćmi babki, szałwii, mięty oraz orzecha włoskiego uzyskasz preparat o mocnym działaniu przeciwbakteryjnym, natomiast dodając do niego kwiat kasztanowca, nagietka, krwawnika oraz dziurawca otrzymasz mieszankę przeciwzapalną i rozkurczową.
Zbawienny wpływ na Twój organizm będą miały rumiankowe kąpiele, które wymagają specjalnego przygotowania. Zaparz 100-150 gram ziół w 5 litrach wody, następnie przecedź i wlej do wanny i weź 20-30 minutową kąpiel w temperaturze 38 stopni Celsjusza. W formie inhalacji pomoże w leczeniu astmy, zapaleń jamy ustnej i gardła, anginy, katarze, zapaleniu oskrzeli oraz zatok.
Rumianek powinien na stałe zagościć w apteczce osób zmagających się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego np. nieżyty jelit lub żołądka, zaburzenia funkcjonowania żołądka wywołane np. przyjmowaniem zbyt silnych lekarstw, zaburzenia trawienia lub brak apetytu, nieprawidłowa praca przewodu pokarmowego.