Witamina B6, należąca do kompleksu witamin z grupy B, w odniesieniu do której przez wiele lat stosowano zamienną nazwę pirydoksyną, tak naprawdę oprócz tego związku chemicznego zawiera jeszcze pirydoksal i pirydoksaminę. Ze względu na znajdujące się w niej koenzymy, odpowiada za przebieg większości kluczowych reakcji biochemicznych zachodzących w Twoim organizmie. Rozpuszcza się w wodzie, a jej syntezą zajmują się m.in. drobnoustroje żyjące w przewodzie pokarmowym.
Ponadto witaminę B6 należy dostarczać w formie naturalnej. Najwięcej znajdziesz jej w otrębach i zarodkach pszennych, drobiu, wieprzowej i wołowej wątrobie, makreli, łososiu, soi oraz kaszy gryczanej. Spore jej dawki zawiera mleko i jego przetwory, chleb pszenny, banan, brązowy ryż, czarna porzeczka, truskawki, morele, jaja, kapusta biała i mintaj.
Podstawowe zadania witaminy B6 to udział w trawieniu białek, węglowodanów i tłuszczów, wspomaganie prawidłowej pracy układu nerwowego, a także wzmacnianie układu immunologicznego poprzez pomoc w wytwarzaniu przeciwciał. Stanowi niezbędny element syntezy hemoglobiny odpowiedzialnej za produkcję czerwonych krwinek. W momencie, kiedy w Twoim organizmie jest jej za mało, czyli występuje hipowitaminoza jesteś narażony na tworzenie się stanów zapalnych skóry, stajesz się apatyczny, cierpisz na bezsenność, nadwrażliwość, a ciałem często wstrząsają drgawki. Możesz tez popaść w depresję.