Witamina H znana również jako biotyna, witamina B7 czy koenzym R należy do kompleksu witamin z grupy B. Ulega ona rozpuszczeniu w wodzie. Dzięki odporności na działanie wysokich temperatur nie ulega zniszczeniu np. podczas gotowania czy smażenia produktów ją zawierających.
Aby uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na biotynę należy zadbać o dodanie do dziennego jadłospisu drożdży piekarskich, orzechów, soi, a także produktów zbożowych m.in. płatków owsianych i otrębów pszennych. Spore jej dawki znajdziesz w żółtkach jaj, pomidorach, wątróbce, czekoladzie, orzechach włoskich i ziemnych, migdałach, sardynkach i szpinaku. Minimalna dzienna dawka witaminy H wynosi około 0,1 mg.
Koenzym R odpowiada za stan Twojej skóry, skutecznie zapobiega powstawaniu wyprysków, trądziku czy łuszczycy. Zmniejsza również łamliwość i rozdwajanie się paznokci, zapobiega nadmiernemu przetłuszczaniu się oraz wypadaniu włosów. To niezbędny związek biorący udział w przemianie aminokwasów, kwasów tłuszczowych, białek i węglowodanów, z których dostarcza organizmowi jak najwięcej energii.