Choć powszechnie określa się witaminę PP, znaną bardziej jako niacyna, mniej jako witamina B3, właśnie mianem witaminy to nie jest nią w stu procentach. To zestaw kwasu nikotynowego i nikotynamid oraz ich pochodnych powstające w ludzkim organizmie podczas syntezy, w której biorą udział witaminy B1, B2 i B6 pochodzące z tryptofanu (aminokwas).
Ponieważ nasz organizm sam jej nie wytwarza należy ją dostarczać w postaci naturalnej np. brokuł, ziemniaków, pełnoziarnistych produktów zbożowych, roślin strączkowych, bananów, melona, awokado, wątróbki, suszonych owoców, drobiu oraz produktów mlecznych. Zalecana minimalna dzienna dawka niacyny dla mężczyzn wynosi 16 mg, kobiet - 14 mg, kobiet ciężarnych – 18 mg, a matek karmiących piersią – 17 mg.
Witamina PP odpowiada w ludzkim organizmie za spalanie białek, węglowodanów i tłuszczów oraz utrzymanie niskiego poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, trzustki oraz wątroby. Potrzebna jest do właściwego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.