Nazwa rośliny wywodzi się od połączenia dwóch chińskich słow Panax ginseng z czego panax to mityczny środek na wszelakiego typu dolegliwości, natomiast ginseng oznacza „korzeń-człowiek”, „ludzki korzeń”, „podobny do człowieka”. Istotnie kształt korzenia tej rośliny przypomina ludzką postać. Europejczycy poznali go około 1610 roku, kiedy to na Stary Kontynent kupcy holenderscy przywieźli żeń-szeń z Japonii.
Obecnie rośnie głównie w Chinach, Korei Północnej, na wyspach archipelagu Japońskiego oraz na Syberii. Roślina ta pozyskiwana jest z średnio pięcioletnich upraw. Zbiory odbywają jesienią. W procesie suszenia parą wodną otrzymywane są dwie odmiany żeń-szenia – czerwoną (temperatura ok. 130 stopni Celsjusza) oraz białą (temperatura 100 stopni Celsjusza).
Dzięki zawartości ginsenozydom z jednej strony żeń-szeń działa uspokajająco, z drugiej pobudza. Składniki te aktywizują również komórki obronne organizmu poprawiając kondycję układu immunologicznego. Natomiast adaptogen zwiększa możliwości szybkiego odnalezienia się organizmu w zmiennych warunkach środowiskowych.