Zielona herbata a zdrowie
Zielona herbata swoje walory smakowe (ziołowy słodko-gorzki smak), jak i lecznicze, które zawdzięcza w głównej mierze sposobowi produkcji. Po zebraniu świeżych liści herbaty, pozostawia się je do przeschnięcia, a następnie poddaje się działaniu pary. W ten sposób zapobiega się procesowi fermentacji, liście nadal mają zielony kolor i zostają zachowane wszystkie właściwości lecznicze.
Ten rodzaj herbaty jest bogatym źródłem antyoksydantów, będących pochodną polifenolów, czyli związków chemicznych wpływających neutralizująco na wolne rodniki, które powodują niszczenie komórek, szybsze starzenie się skóry i podnoszą ryzyko podatności na ciężkie choroby zwłaszcza nowotwory.
Zielona herbata poprawia tempo przemiany materii, dzięki czemu przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, co w efekcie pozwala spalić więcej kalorii i stracić nadmiar kilogramów.
Pozwala również obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie, obniża ryzyko występowania chorób układu sercowo-krążeniowego, zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach czy pęcherzu moczowym, a także łagodzi dolegliwości reumatoidalne.