Właściwości zielonej herbaty

Kategoria: Diety
Autor: Stwora Sylwia
Data: 09-05-2012 r.

Zielona herbata jest znana ludzkości od ponad pięciu tysięcy lat. W starożytnych Chinach przy pomocy zielonej herbaty leczono choćby reumatyzm, bóle głowy, bóle stawów czy depresje. Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty doceniane są również współcześnie.

Zielona herbata a zdrowie

Zielona herbata swoje walory smakowe (ziołowy słodko-gorzki smak), jak i lecznicze, które zawdzięcza w głównej mierze sposobowi produkcji. Po zebraniu świeżych liści herbaty, pozostawia się je do przeschnięcia, a następnie poddaje się działaniu pary. W ten sposób zapobiega się procesowi fermentacji, liście nadal mają zielony kolor i zostają zachowane wszystkie właściwości lecznicze.

Ten rodzaj herbaty jest bogatym źródłem antyoksydantów, będących pochodną polifenolów, czyli związków chemicznych wpływających neutralizująco na wolne rodniki, które powodują niszczenie komórek, szybsze starzenie się skóry i podnoszą ryzyko podatności na ciężkie choroby zwłaszcza nowotwory.

Zielona herbata poprawia tempo przemiany materii, dzięki czemu przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej, co w efekcie pozwala spalić więcej kalorii i stracić nadmiar kilogramów.

Pozwala również obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie, obniża ryzyko występowania chorób układu sercowo-krążeniowego, zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach czy pęcherzu moczowym, a także łagodzi dolegliwości reumatoidalne.

 

Parzenie zielonej herbaty

Aby wydobyć z zielonej herbaty wszystkie jej prozdrowotne właściwości należy pamiętać o specjalnym ceremoniale jej parzenia. Liście zielonej herbaty należy zalewać woda o maksymalnej temperaturze 80 stopni. Czas parzenia napoju uzależniony jest od efektu, który chcemy uzyskać. Jeśli zależy Ci na pobudzeniu organizmu do działania parz herbatę około 2-3 minut. Natomiast, gdy chcesz, aby napój podziałał na Ciebie uspokajająco powinieneś wydłużyć czas oczekiwania do 4-6 minut. Wcześniej użyte liście zielonej herbaty możesz zaparzać nawet 2-3 razy.

Staraj się wybierać głównie herbatę zieloną w postaci liści. Te najlepsze gatunkowo mają barwę od srebrnej po ciemnozieloną, a podczas parzenia pęcznieją i opadają na dno naczynia.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29617 )
Array ( [docId] => 29617 )