Pierwiastek o nazwie chrom
Chrom jest pierwiastkiem chemicznym, którego istnienie odkrył w 1797 roku Louis Nicolas Vauquelin, naukowiec z Francji. Nazwa tego mikroelementu pochodzi od greckiego wyrazu chroma oznaczającego kolor i odnosi się do właściwości pierwiastka, jaką jest zmiana zabarwienia w zależności od stopnia utleniania. W przyrodzie występuje głównie w postaci chromitu.
Ludzki organizm zawiera go niewiele, bo około 6 g. Poziom ten podniesiesz uzupełniając dietę o drożdże, gotowaną wołowinę, jabłka, jajka, brokuły, ryby oraz pełnoziarniste pieczywo.
Korzyści z zażywania chromu
Chrom jest bardzo popularnym suplementem diety wśród osób walczących z
nadprogramowymi kilogramami. „Odchudzające” właściwości tego
pierwiastka biorą się stąd, że pobudza on wydzielanie przez wątrobę
insuliny, a tym samym zapobiega hipoglikemii, czyli spadkowi stężenia
cukru we krwi. Dzięki temu unikniesz napadów wilczego apetytu, zwłaszcza
na słodycze. Jednocześnie bierze udział w przemianach węglowodanów i
ogranicza odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Chrom przeciwdziała również miażdżycy, drętwieniu rąk i nóg, zmęczeniu, bólom głowy oraz wzrostowi poziomu cholesterolu. Zaleca się go zwłaszcza osobom aktywnym, stosującym dietę odchudzającą oraz borykającym się z dolegliwościami ze strony nerek oraz układu pokarmowego.
Decydując się na dostarczanie chromu w postaci tabletek pamiętaj o stosowaniu go zgodnie z zaleceniami producenta, ponieważ nadmiar tego pierwiastka może być szkodliwy. Przyjmuje się, że najbezpieczniejsze są dawki chromu wynoszące od 50-200 mg na dzień.