Wbrew pozorom ta metoda odżywiania nie polega na spożywaniu zup mlecznych, owsianki, lanych klusek, muesli czy kaszek, ze względu na to, że dostarczają dość duże ilości kalorii. Dieta mleczna trwa siedem dni z tym, że od poniedziałku do czwartku podstawą Twojego menu powinny być produkty mleczne.
Bazę czterech pierwszych dni diety stanowi posiłek mleczny składający się z 1 kubka odtłuszczonego jogurtu naturalnego, 250 gram chudego twarogu oraz 2 łyżek miodu. Najlepiej to danie zjadać w porze obiadowej. Reszta posiłków powinna być niskokaloryczna i zawierać małe ilości tłuszczu. Należy unikać słodyczy i cukru.
Od piątku do niedzieli jadłospis diety mlecznej możesz modyfikować, ale powinieneś stosować się do zasady JP, czyli jeść jedynie połowę tego, co zwykle. Piątek zacznij od wypicia połowy szklanki przegotowanej wody. Na śniadanie wypij szklankę mleka z 1 łyżeczką kakao oraz miodu. Przed południem sięgnij po pomarańczę lub grejpfrut, a także małymi łykami pij wodę (1 litr).
Na obiad masz do wyboru 150 gram befsztyku z polędwicy wołowej, 200 gram białego mięsa lub gotowanej ryby. W ciągu 2 godzin możesz zjeść jogurt z łyżką miodu. Około 16.00 wypij napój z ¾ szklanki wody niegazowanej z sokiem z jeden cytryny oraz łyżeczką miodu. Po 19.00 w 10-minutowych odstępach pij 3 miseczki bulionu warzywnego bez soli, po czym co 20 minut zjedz 3 talerzyki ugotowanych warzyw. Przed snem sięgnij po jogurt z miodem lub szklankę miodowego napoju.