Podstawowe założenia diety tropikalnej
Stosując tę metodę odchudzania zjadasz trzy główne posiłki oraz drugie śniadanie i podwieczorek, które łącznie powinny dostarczać nie więcej niż 1000 kalorii dziennie. Dieta trwa od 7. do 21. dni. Podstawowymi składnikami jadłospisu diety są owoce i warzywa egzotyczne, które należy spożywać w formie surowej, gotowanej, w pod postacią sałatek lub past z dodatkiem chudego twarogu.
Oprócz najbardziej znanych owoców egzotycznych, czyli banana, ananasa, pomarańczy, grejpfruta, kiwi, melona czy arbuza powinieneś zainteresować się i zapoznać z takimi nazwami, jak mango, karambola, marakuja, papaja, pitaja, granat czerwony, chińska śliwka czy awokado.
Wśród warzyw tropikalnych znajdziesz kiwano, czyli ogórka kolczastego, bakłażan, cykorię, karczocha czy patata. Ważnym elementem diety jest woda niegazowana, której powinieneś wypijać co najmniej 2 litry oraz herbata zielona. Dopuszczalne jest picie kawy oraz uzupełnianie posiłków ryżem lub pieczywem. Każdy dzień zaczynasz śniadaniem w postaci pasty twarogowej z ananasem.