Burgery wołowo-wieprzowe z plackami tortilli

Kategoria: Grill
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 27-04-2012 r.

Kiełbasa, kaszanka, karkówka to klasyka wśród potraw z grilla. Uwielbiamy je ale nie zawsze to nam wystarcza. Czasami mamy ochotę na coś innego albo chcemy zaskoczyć znajomych, których zaprosiliśmy na wspólne grillowanie. Przedstawiamy pomysł jak to zrobić.

Składniki

0,5 g mięsa wołowo-wieprzowego
warzywa: pomidor, świeży ogórek, cebula, zielona sałata
1 jajko
natka pietruszki
biała cebula
papryczka chilli
musztarda Dijon
przyprawy: sól, pieprz, mielona papryka, kumin

Przygotowanie

Do miski wkładamy 0,5 g mięsa wołowo-wieprzowego, wbijamy 1 jajko, dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i dużą garść posiekanej drobno białej cebuli. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli i łyżkę musztardy Dijon. Przyprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką czerwonej słodkiej, mielonej papryki, łyżeczką kuminu.

Na osobnym talerzu układamy pokrojone warzywa: pomidora w cząstkach, świeżego ogórka w plasterkach, plastry cebuli, zieloną sałatę.

 

Burgery grillujemy. Na każdym placku pszennej tortilli kładziemy warzywa, a na nich burgera. Polewamy ulubionymi sosami i zawijamy.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28403 )
Array ( [docId] => 28403 )

Array ( [docId] => 28403 )