Składniki
1 kg świeżych żeberek
2-3 łyżki musztardy francuskiej lub gruboziarnistej
2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki miodu
4-5 ząbków czosnku
sos tabasco lub inny ostry sos chili
suszone oregano opcjonalnie świeże
ostra papryka
słodka papryka
oliwa z oliwek extra virgin
sól morska, pieprz
Wykonanie
Żeberka dokładnie czyścimy i kroimy w plastry. W misce przygotowujemy pikantną marynatę, mieszając ze sobą musztardę, przecier pomidorowy, miód, kilka kropel tabasco i niewielką ilość oliwy. Następnie dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, suszone oregano (jeśli macie w domu świeże oregano również możecie dodać, obok suszonego, nie proponowałabym jednak zastępowania suszonego oregano świeżym), odrobinę ostrej i słodkiej papryki. Na końcu solimy i pieprzymy.
Do tak przygotowanej marynaty wrzucamy żeberka i mieszamy, aby wszystkie kawałki się nią pokryły.