Grillowane śliwki w boczku

Kategoria: Grill
Autor: Nazaruk Beata
Data: 28-06-2012 r.

Sezon grillowy trwa w najlepsze. Doskonałą przekąska podczas wspólnego grillowania ze znajomymi będą grillowane śliwki w boczku, które mogą być podawane w oczekiwaniu na danie główne, bądź po daniu głównym do zimnego piwa. Połączenie miękkiej i słodkiej śliwki z podpieczonym boczkiem to fantastyczny duet smakowy. Wyśmienity w swojej prostocie.

Składniki

½ kg suszonych śliwek bez pestek (dla tych, którzy wolą słodsze polecam kalifornijskie, a dla tych, którzy wolą kwaskowe - polskie węgierki)
½ kg wędzonego boczku w cienkich plastrach
3 ząbki czosnku
100 g migdałów w całości bądź płatków migdałów
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
olej

Wykonanie

Najprostszym wykonaniem jest owinięcie śliwek plastrami boczku, spięcie wykałaczkami i grillowanie. Proponuję jednak urozmaicić tą przekąskę i zadać sobie troszkę więcej trudu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przekrojone na pół ząbki czosnku. Czekamy aż zbrązowieją, ale nie przypalą się i wyjmujemy je z patelni.

Następnie na taki olej wrzucamy posiekane drobno migdały i podsmażamy je około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, oprószamy papryką, szczyptą soli, pieprz i faszerujemy nimi śliwki, wkładając w miejsce po pestkach.

 

Tak przygotowane śliwki owijamy cienkimi plastrami boczku, spinamy wykałaczką i układamy na tackach do grillowania. Możemy boczek oprószyć jeszcze papryka, ale nie jest to konieczne Pieczemy do momentu, aż boczek się zarumieni i będzie chrupiący.

Podajemy przede wszystkim na ciepło, ale w połączeniu z sosem czosnkowym na bazie śmietany zimne zawijaski smakują równie dobrze i są rewelacyjne na mały apetyt. Palce lizać!

Nazaruk Beata

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28407 )
Array ( [docId] => 28407 )