Szaszłyki z wątróbek drobiowych

Kategoria: Grill
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Szaszłyki z rusztu – nie lada smakołyk. Niestety aura nie zawsze sprzyja i pozwala na tradycyjnego grilla na świeżym powietrzu. Na szczęście nasze niezawodne piekarniki dobrze spełnią się w roli zastępczej. A szaszłyki z wątróbek drobiowych zadziwią połączeniem smaków i swoją nietypową rolą.

Składniki

50 dag wątróbki drobiowej
30 dag wędzonego boczku
50 dag małych pieczarek
sól
pieprz
przyprawa prowansalska
olej
liście sałaty i krążki ananasa do dekoracji

Wykonanie

Z wątróbki usuwamy żyłki, dzielimy na równej wielkości kawałki. Boczek kroimy w bardzo cienkie plasterki. Porcje wątróbki owijamy w plasterki boczku, nadziewany na szpadki, oddzielając je od siebie pieczarkami w taki sposób, by na początku i na końcu szpadki była pieczarka.

Gotowe posypujemy przyprawami, układamy na wysmarowanej olejem blasze i wstawiamy na 20 min do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Podajemy, gdy boczek i pieczarki lekko się zarumienią. Szaszłyki układamy na plasterkach ananasa, ułożonych na liściach sałaty.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28406 )
Array ( [docId] => 28406 )

Array ( [docId] => 28406 )