Cannelloni nadziewane grzybami i twarożkiem

Kategoria: Grzyby
Autor: Omelczuk Maria
Data: 02-09-2012 r.

Korzystajcie z jesieni i delektujcie się wspaniałym smakiem świeżych grzybów prosto z lasu! Zaletą tego wspaniałego włoskiego dania jest mnogość jego wersji – możemy bowiem dodać do farszu, którym nadziewać będziemy cannelloni to, na co tylko mamy ochotę. Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak zamiast zwykłego, naturalnego twarożku ja używam takiego grzybowego (np. Almette). Pycha!

Składniki (obiad dla 4 osób):
- 250 g makaronu cannelloni
- 1 cebula - obrana i drobno posiekana
- 300 g grzybów leśnych: podgrzybków, kozaków, prawdziwków, kurek i in. – dokładnie umytych pod bieżącą wodą, osuszonych, z usuniętymi korzonkami i pokrojonych w cienkie półplasterki
- 3 ząbki czosnku – obrane
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 250 g twarożku (takiego do smarowania pieczywa)
- 50 g parmezanu – startego
- 1 duża gałązka świeżego rozmarynu – drobno posiekanego
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek – do smażenia i posmarowania formy

+ brytfanka do zapiekania

 

Wykonanie:

Ugotuj cannelloni zgodnie z instrukcją na opakowaniu – do wrzącej, posolonej wody wrzuć makaronowe rurki i gotuj je na średnim ogniu aż będą al dente, czyli mniej więcej 13 minut (dobrym sposobem aby pasta się nie sklejała w czasie gotowania jest dodanie do wody łyżki oleju lub oliwy). Kiedy będzie gotowy, odcedź go w durszlaku.

W międzyczasie przygotuj grzybowy farsz – w głębokiej patelni na 1 łyżce oliwy usmaż cebulę aż będzie złocista. Wtedy dodaj grzyby i przeciśnij przez praskę ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smaż wszystko aż grzyby puszczą soki, a zioła uwolnią aromat. Przełóż grzyby z cebulką do miski i blenderem zmiksuj je na jednolitą masę. Wmieszaj ser twarożkowy. Spróbuj czy nie trzeba dodać soli albo pieprzu.

Włącz piekarnik na „górę i dół” na 180°C albo na „termoobieg” na 150°C. Natłuść brytfankę dosłownie odrobiną oliwy albo masła. Za pomocą łyżki nadziewaj ugotowane rurki cannelloni grzybowo-twarożkowym farszem (uważaj, żeby nadzienia nie było zbyt dużo; jeśli w czasie zapiekania wypłynie z rurek, potrawa będzie wyglądała nieestetycznie). Układaj je w brytfance, jedna obok drugiej. Posyp całą zapiekankę startym parmezanem i rozmarynem. Piecz przez 10 minut aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36365 )
Array ( [docId] => 36365 )

Array ( [docId] => 36365 )